– Vi må ha god back-up for de fornybare energikildene i det grønne skiftet. Her er gass den perfekte partner. I samspill med fornybar energi vil gass gi nye næringsmuligheter. Det er i dette samspillet de gode løsningene ligger, mener stortingsrepresentant Tina Bru.

Tina Bru. Stortingsrepresentant. (Foto: Elin Høyland / Dagens Næringsliv)
Tina Bru ble innvalgt på Stortinget fra Rogaland i 2013 og er i løpet av få år blitt en av landets mest profilerte politikere innen klima, miljø og energispørsmål. Hun representerer Høyre og er (2017) partiets energipolitiske talskvinne.
– Hva legger du i begrepet det grønne skiftet?
– Innholdet i begrepet «det grønne skiftet» fylles gjerne med veldig ulike ting av ulike folk og politikere. For meg handler det om å frikople økonomisk vekst fra utslippsvekst. I Norge er vi så heldig å ha tilnærmet 100 prosent fornybar i kraftforsyningen – derfor handler det grønne skiftet i Norge blant annet om å fase ut fossilt gjennom økt brukt av elektrisitet i transportsektoren. Mer overordnet handler det grønne skiftet for meg primært om overgangen til et lavutslipssamfunn samtidig som vi ivaretar arbeidsplasser og verdiskaping som sikrer velferdsstaten.
– Selv om gass har lavest utslipp av de fossile energikildene, mener mange det blir feil å
satse på gass i en framtid som uansett må bli fornybar. Hva mener du?
– Det er utopi å tro at man kan klare å skape en fornybar revolusjon uten å ha et samspill med gass – i hvert fall på kort sikt, og mest sannsynlig også på lang sikt. Vi må ha en god back-up for de fornybare energikildene, og her er gass den perfekte partner. Gass er fleksibel og stabil energikilde, som også har lave utslipp sammenlignet med andre fossile kilder som kull. Gass i samspill med fornybar energi vil gi nye næringsmuligheter, det er jeg ikke i tvil om. Å hoppe over gass som energikilde, er en utopi.
– Gass er i dag en viktig energikilde i Europa. Hva tror du må til for at gass skal opprettholde
denne posisjonen de neste 10 – 20 årene?
– Norge må fortsette å levere høye volum og holde produksjonen på et stabilt høyt nivå slik at vi er en stabil og forutsigbar leverandør av energi til Europa. Jeg opplever stadig at EU gir signaler om at gass har et marked også på lang sikt, det er positivt. Det er også viktig at bransjen har forutsigbare rammevilkår, slik at vi oppleves som en stabil og langsiktig energileverandør.
– Gassens konkurranseposisjon i det europeiske markedet er svekket de siste årene. Hva tror du må til for å snu denne trenden?
– Etter hvert som kull fases ut, vil det nok bli et bedre marked for gass. Ellers er det ingen tvil om at det unike gasstransportsystemet gjør oss godt posisjonert som en stor energileverandør også for framtiden.
– Hvor viktig blir CCS for gassens framtid som energikilde i Europa?
– Verden vil ikke nå klimamålene i Paris-avtalen uten CCS. Det vil være helt avgjørende for å nå togradersmålet. Det må etableres en full verdikjede for CO2 og Norge og norsk sokkel er definitivt godt «rigget» for å kunne lagre CO2 på havbunnen.
– Mange mener hydrogen er en energibærer for framtiden, særlig innen transportsektoren. Hva mener du?
– Det vi vet er at verdens energibehov øker. Ofte snakker vi om hvilken energikilde som blir framtidens vinner. Det mener jeg er feil. Vi trenger mange energikilder for å dekke framtidens behov samtidig som vi skal nå klimamålene. Vi må helt klart ha et samspill av fornybar og fossile energikilder, det er her de gode løsningene ligger. Og de energikilde som forurenser mest, som for eksempel kull, må fases ut først.