Styrer gassen dit den skal

Styring og koordinering av gassen som strømmer fra feltene via landanlegg og
rørsystemer til de ulike mottaksterminalene i Europa, er sentralt i Gasscos virksomhet.

Rune Baustad, Leder for Transportkontrollsenteret på Karmøy. (Foto: Øyvind Sætre)

De har mye å holde rede på, de ansatte ved Transportkontrollsenteret i Gasscos hovedkontor på Karmøy. Senteret er døgnbemannet, og fra de store skjermene i det avanserte kontrollrommet kan transportingeniørene sjekke gassens trykk, temperatur, sammensetning og hvor mye det enkelte felt produserer. Daglig må de også håndtere små og store hendelser i det omfattende systemet med en klar ambisjon: Rett mengde gass med riktig kvalitet skal transporteres til bestemmelsesstedet til avtalt tid. Alle døgnets timer året rundt. Og det leveres på målsettingen. Til tross for at stadig flere felt med ulik gasskvalitet er koblet til transportsystemet, leveres norsk gass med nær 100 prosent tilgjengelighet i markedet.

«For å opprettholde jevn drift er vi avhengig av svært pålitelige IKT-systemer. Dersom feil oppstår, varsler systemet oss. Transportkontrollsenteret er ikke bare vitalt for Gassco, men også for Europas energiforsyning. Derfor har vi strenge sikkerhetskrav og back-up-muligheter både på IKT-systemer og driftslokasjon», forteller lederen for Transportkontrollsenteret, Rune Baustad.

På fagspråket kalles selskapene som eier og eksporterer gass for skipere. Noen av dem har eierinteresser i mange felt, andre ikke. Felles for alle er at de til enhver tid ønsker best mulig pris for gassen. Transportsystemet, med sine mange rørledninger og mottaksterminaler i fire forskjellige land, har også fleksibilitet til å imøtekomme dette.

«Skiperne ønsker å utnytte salgsmuligheter i ulike markeder. Dette gjør at vi kan oppleve store variasjoner i leverte gassvolumer innad i et døgn. Feltene ønsker på sin side mest mulig stabil og forutsigbar drift for å maksimere sin produksjon. Det er kontrollsenterets jobb å balansere disse ulike behovene».

Informasjon om gassflyten i transportsystemet kan være sensitiv for markedet. Gassco informerer derfor om hendelser på feltene og i transportsystemet som har betydning for gassleveransene. Denne informasjonen publiseres på Gassco sine nettsider og følges av mange.

Transportkontrollsenteret på Karmøy. (Foto: Øyvind Sætre)

Kontrollsenteret utfører også lekkasjeovervåking av rørledninger Gassco er operatør for. I tillegg er det driftsavtaler for overvåking av andre rørledninger. Regnemodeller som simulerer blant annet trykk, temperatur og gjennomstrømming bidrar til å identifisere avvik. Slike avvik gir alarmer som transportingeniørene må agere på.

Avdelingen Systemdrift, som Transportkontrollsenteret tilhører, utfører i tillegg flere andre oppgaver. Eksempler på dette er kapasitetsadministrasjon, allokering, måling, skipningsplanlegging, driftsforberedelser for nye felt, drift og utvikling av IKT-systemer.

I tillegg til den daglige driften er koordinering av vedlikehold en sentral oppgave. Spesielt i den årlige vedlikeholdsperioden mellom april og oktober kreves det koordinering av mange aktiviteter. Ved å samkjøre vedlikeholdsprosjekter blir kapasitetsreduksjonen redusert og verdiskapning av gassproduksjon optimalisert.

Tilbake til toppen