Slik bidrar vi til økt konkurransekraft for norsk gass

«Vår kompetanse er knyttet til de aller fleste av aktivitetene som til sammen utgjør verdikjeden norsk gasseksport. Vi evner å håndtere en totalitet som omfatter mer enn 30 eksportører av gass fra over 50 felt.»

Frode Leversund, Administrerende direktør. (Foto: Øyvind Sætre)

Slik sammenfatter administrerende direktør Frode Leversund Gasscos bidrag til økt konkurransekraft for norsk gass som energikilde i Europa.

I sin handlingsplan for energisikkerhet, omtalte EU-kommisjonen Norge som det europeiske fellesskapets mest pålitelige energileverandør. Det skal Gassco ha sin del av æren for.

«For oss er forsyningssikkerhet og regularitet et nøkkelbegrep som handler om hvor mange av døgnets timer transportsystemet er tilgjengelig for leveranser av gass fra feltene. De ansvarlige for vår systemdrift må håndtere mellom 500 og 700 små og store hendelser i løpet av et år, med ett mål for øyet: Hendelsene skal ikke få konsekvenser for eksportørene eller deres kunder. Tall for såkalt oppe-tid, dokumenterer at vi leverer veldig godt på dette», fastslår Gasscos toppsjef.

Konkurransekraft for norsk gass handler også om god HMS, både for Gassco som operatør og for selskapene som driver anlegg og installasjoner på operatørens vegne.

«Anlegg og installasjoner skal drives sikkert. Det er enorme mengder energi som strømmer gjennom dette systemet, og vi skal ikke ha gass på avveie. Tiltak for å redusere risiko er derfor helt sentrale. Vi forholder oss til risiko fra felt til mottaksterminaler og kompenserer med tiltak basert på kunnskap vi har. I likhet med de fleste andre av våre arbeidsområder, handler det også innen HMS om læring på tvers og fra andre.»

«Samtidig betyr økt konkurransekraft for norsk gass at vi må drive mer effektivt og med lavere kostnader. Også på dette området må alle involverte aktører bidra. Vi må få ned enhetskostnadene og samtidig oppnå klimagevinster. For å klare dette må vi ha evnen til å se langt fram. Som selskap må vi fornye oss gjennom ny kunnskap og alltid tenke langsiktig. Dette er samfunnsperspektivet. Alternativet på sikt er lavere utnyttelse av kapasiteten i transportsystemet og nedbygging. Det er en utvikling ingen er tjent med».

Kapasiteten i det norske transportsystemet er mangedoblet siden oppstarten på 70-tallet. Å øke dagens eksportkapasitet vil i mange tilfeller kreve store investeringer. Men ved å finne smarte løsninger er det fortsatt mulig uten å måtte bruke milliarder av kroner.

«På Kårstø konkluderte en studie med at det var mulig å øke kapasiteten i prosessanlegget med flere millioner standard kubikkmeter gass per døgn ved å gjøre mindre modifikasjoner. Kostnaden var i denne sammenhengen minimal. Suksessfaktoren her var kompetanse både hos oss og hos Statoil som ansvarlig for teknisk drift på Kårstø. Det viser også at økt konkurransekraft er noe vi oppnår i samspill med mange andre – feltoperatører, Gassco som systemoperatør, tekniske tjenesteytere og underleverandører. Det er dette som er den norske suksessmodellen», sier Frode Leversund.

Tilbake til toppen